Het leer van een rund is het enige soort leer wat Trend Meubilair gebruikt.

 

Van huid tot leer

Om bederf tegen te gaan worden de huiden met zout bestrooid. Alleen de lederhuid, waarin de haren met hun wortels vastzitten, is interessant; de rest wordt in de looierij verwijderd. Hier worden de huiden ontzout door ze in houten vaten met water te spoelen. De haren en het vet worden verwijderd en opgelost: zo ontstaan de ‘bloten’, de kale huiden. De laatste vlees- en vetresten worden verwijderd.

De huiden worden in tweeën gesplit om de juiste dikte voor verdere verwerking te verkrijgen. De bovenste laag is de nerflaag, die voor de meubelindustrie het belangrijkst is; de onderste is het splitleer, waarvan onder meer riemen, sportschoenen en schooltassen worden gemaakt.

De huiden gaan opnieuw in vaten om de kalk eruit te spoelen. Daarna wordt er gebeitst, waardoor het leer soepeler wordt. Tot slot worden de huiden met zout behandeld, waardoor ze ontzwellen. Dan kan er gelooid worden, wat meer en meer plantaardig gebeurt, en daarna is werkelijk sprake van leer. Na het looien gaat het leer door een schaafmachine om het overal even dik te maken.

Het verven in vaten gebeurt daarna. Zuurresten van het looien worden eruit gespoeld, daarna komen de kleurstoffen in het vat. Het leer wordt door en door geverfd. Om het opnieuw soepel te maken, worden er stoffen toegevoegd: dit is het na-looien. Terwijl het vat ronddraait wordt ook vet toegevoegd. Tenslotte wordt nogmaals nagespoeld en kan het leer uit het vat worden gehaald. Het heeft de gewenste kleur, het water wordt verwijderd en het materiaal gedroogd in een droogtunnel waarna het klaar is voor verdere verwerking. Door droging wordt het leer opnieuw harder en stugger. In vaten wordt het soepel gemaakt: het walken.

Bij het finishen komt een dun afsluitend laagje over het leer. Het wordt hierdoor mooier, maar is ook beter beschermd tegen het indringen van vocht en vuil waardoor het eenvoudiger kan worden onderhouden. Voordat het leer gefinished wordt, gaat het eerst door een stolmachine waar de nerf weer vlak gelegd wordt. Dit is nodig om de finishlaag zo egaal mogelijk op het leer te krijgen. Bij anilineleer wordt deze finishlaag niet aangebracht. Als de licht geschuurde vellen nerfleer nog een extra verflaag krijgen, is sprake van afgedekt leer. Vaak wordt ook een patroon in het leer gedrukt, zodat je allerlei effecten krijgt.

 

Gedekverfd leder

Dit leder is voorzien van een gepigmenteerde, niet doorzichtige finishlaag, waardoor de natuurlijke oneffenheden in de huid minder opvallen. Deze beschermlaag biedt extra bescherming, waardoor dit type leder zeer praktisch in gebruik is. Directe straling van zonlicht dient vermeden te worden om verkleuring en uitdroging te voorkomen.

 

Semi-aniline leder

Dit leder is voorzien van een licht gepigmenteerde beschermlaag, een zeer dun laagje, waardoor dit ledertype praktisch in het gebruik is. Semi-aniline leder staat daardoor ook dichter bij de oorspronkelijke lederhuid, want de natuurlijke kenmerken zijn nog goed zichtbaar. Directe straling van zonlicht dient vermeden te worden om verkleuring en uitdroging te voorkomen.

 

Vol-aniline leder

Vol-aniline leer is buitengewoon fraai om te aanschouwen en te betasten. Door het ontbreken van een beschermlaag is dit leder evenwel uiterst gevoelig voor verkleuring. Daarnaast dringt vuil en vet diep door in de poriën van dit natuurproduct.