Let op: deze informatie heeft betrekking op onderhoud en reinigen van gedekverfd (glad) leder. Met deze ledersoort worden de meeste meubels tegenwoordig afgewerkt. Andere ledersoorten als anilineleder en geschuurd leder vragen om een andere behandeling.

Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend. Hieronder zijn richtlijnen voor het onderhoud en de behandeling van uw lederen meubilair. Trend Meubilair stelt zich niet verantwoordelijk voor eventuele schade die door beschreven behandeling kan worden veroorzaakt. Raadpleeg bij twijfel steeds een deskundige.

 

Dagelijks onderhoud

Eigenlijk heeft uw lederen zitmeubel weinig onderhoud nodig. Als algemene regel voor het onderhouden van leder geldt: Stof het leder af met een zachte doek. Wrijf daarna het leder zacht met een vochtige, echt leren zeem. Dep steeds meteen op wat gemorst wordt, zodat het vocht niet de kans krijgt om in het leder te dringen. Is dat toch het geval, gun het leder dan de tijd. Een vlek zal meestal na verloop van tijd in het leder wegzakken. Wrijf nooit plaatselijk te hard om een plek te verwijderen. De beschermende finishlaag wordt dan verwijderd en hierdoor krijgt het vocht de kans zich te verspreiden in de vezels van de huid en kan er een glimmende vlek ontstaan.

 

Groot onderhoud

Een groot onderhoud is alleen nodig wanneer het normale onderhoud van uw lederen zitmeubel niet langer volstaat. U doet dit maximaal eenmaal per jaar. Heeft u een wit bankstel dan zult u bij intensief gebruik wat meer moeten schoonmaken. Met bijv. een zacht borsteltje het vuil uit de poriën of de print poetsen, ook kan soms een sterkere cleaner worden gebruikt. Wordt het leder kaal of krijgt het krassen dan kunt u het best lederverf gebruiken om het terug te kleuren.

Er zijn in handel diverse goede onderhoudsmiddelen te koop op basis van natuurwas producten. Deze kunt u kopen bij uw plaatselijke herstoffeerderij of bij een groothandel.

Lees altijd zeer zorgvuldig de gebruiksaanwijzing alvorens deze producten toe te passen. Gericht gebruik van deze middelen kan de soepelheid van het leder verbeteren en uitdrogen voorkomen.

  1. Kies zorgvuldig het onderhoudsproduct en lees aandachtig de gebruiksaanwijzing.
  2. Probeer het middel eerst uit op een plaats die weinig of niet zichtbaar is.
  3. Gebruik een vochtige, katoenen doek voor het aanbrengen van het onderhoudsproduct en strijk het product zachtjes over het leder in grote cirkels. Gebruik de zachte katoenen doek uitsluitend voor het onderhoud van uw lederen zitmeubel!
  4. Reinig steeds uw zitmeubel vóór de voedende of beschermende behandeling.
  5. Geef het product voldoende tijd om in te werken en laat uw zitmeubel minstens 6 uur drogen.

 

Vlekken

Geef vocht geen kans om in het leder te dringen. Dep alles meteen op met een zuivere, zachte doek of spons. Wrijf nooit te hard. Ofwel beschadigt u de kleurlaag ofwel verstoppen de poriën van het leder en gaat het glimmen. Behandel niet alleen de bevuilde plaats, maar ook het leder rondom. Is de vlek na behandeling niet volledig verdwenen? Geen paniek. De vlek zal wellicht in het leder weg patineren. Gebruik in principe nooit oplosmiddelen of detergenten, zoals aceton, benzine, zuivere alcohol of (af)wasmiddelen.