Houd uw bankstel in goede conditie dankzij deze preventieve tips.

10 tips over hoe u leder onderhoudt:

Gebruik een aparte zeem

Neem uw leder af met een zeem en houd deze apart, zodat hij vrij is van zeepresten of resten van andere reinigingsmiddelen

 

Bevochtig de zeem licht met water

Maak de zeem slechts heel licht vochtig, want het gaat er alleen om het stof op te nemen. Leder nat maken is juist slecht. Gebruik bij voorkeur gedestilleerd water, omdat dit schoner is dan leidingwater. Overigens doet gedestilleerd water geen wonderen.

 

Vlekken altijd deppen, nooit wrijven!

Probeer een vlek nooit te verwijderen door te wrijven. Daardoor wrijft u de substantie juist dieper het leder in. Dep de vlek met een tissue of schone katoenen doek en neem daarna het meubelstuk af met een zeem.

 

Verwijder vlekken van buiten naar binnen!

Gemorste substanties kunt u het beste verwijderen door van de buitenzijde van de vlek naar binnen te werken. Zo voorkomt u dat u de vlek ‘uitwrijft’ en groter maakt

 

Gebruik nooit agressieve stoffen

Bewerk leder nooit met agressieve stoffen als terpentine, thinner of andere chemische middelen.

 

Zorg voor voldoende luchtvochtigheid!

Leder is gevoelig voor droge lucht. Goede en regelmatige ventilatie en een (gevuld!) cv-water-bakje zorgen meestal voor een voldoende luchtvochtigheid van rond de 65%.

 

Plaats leder niet vlakbij verwarmingsbronnen

Zeker de fijnere ledersoorten zijn zeer gevoelig voor al te grote verhitting. Plaats dergelijke meubels dan ook nooit direct bij een verwarmingsbron, zoals een open haard, kachel of radiator. Een afstand van 15 tot 30 centimeter is een minimum.

 

Ook de zon verkleurt en droogt uit!

Voorkom directe straling van zonlicht op uw leder. De UV-straling in het zonlicht veroorzaakt verkleuring en uitdroging. En: ook leder met een beschermlaag is licht- en warmtegevoelig.

De diverse beschermingslagen op leder beschermen vooral tegen vet, vuil en direct vocht. Toch blijven ook zij licht- en warmtegevoelig.

 

Onverwachte boosdoeners

Ook zaken waarop u wellicht minder bedacht bent, zoals haartonics, nagellak, lotions, was en schoensmeer, kunnen slecht zijn voor uw leder. In dergelijke producten zijn namelijk allerlei chemicaliën verwerkt. Maar de belangrijkste boosdoener is misschien wel de meest onverwachte: transpiratie! Transpiratievocht bevat namelijk niet alleen water, maar ook zouten en chemicaliën door eet- en drinkgewoonten of medicijngebruik.

 

Pas op met scherpe voorwerpen

Wees voorzichtig met scherpe voorwerpen. Let daarbij ook op minder vanzelfsprekende dingen, zoals gespen, ritssluitingen en jeanskleding. Ook spelende kinderen en huisdieren kunnen gemakkelijk krassen veroorzaken op het leder.